Kosten tegels alle soorten

De basis van je huis wordt niet gelegd door de meubels die je in je huis plaatst, al is dat vaak wel het eerste wat je opvalt wanneer je een huis binnenloopt. De echte basis wordt namelijk gelegd door het uiterlijk van de vloeren. Het is dan ook belangrijk dat een vloer er goed uitziet. Wanneer jij kiest voor een vloer die makkelijk schoon te maken en goed te onderhouden is, is het een prima idee om te kiezen voor een vloer van tegels. Op het moment dat je een tegelspeciaalzaak binnen stapt zal de moed je echter al snel in de schoenen zinken. Er is namelijk een enorm groot aanbod aan tegels, en de keuze zal dan ook moeilijk zijn. Wanneer jij ervoor kiest om je vloeren af te werken met tegels zullen we je dan ook nu wat tips geven. We informeren je over de diverse tegels, en over het kostenplaatje wat erbij hoort.

We onderscheiden allereerst drie groepen tegels die we zullen toelichten.

 • Natuurstenen. Deze tegels zijn niet bewerkt als keramische tegels, maar uit natuursteen gesneden. Het materiaal is uiterst stootbestendig en zal vele jaren meegaan waarbij het tijdens het gebruik alleen maar meer uitstraling krijgt. Natuursteentegels zijn wel duurder dan keramische tegels.
 • Keramische tegels. Deze tegels zijn van bewerkt materiaal en gebakken, met een gekleurde toplaag. Deze toplaag kan op een aantal manieren zijn afgewerkt. Deze afwerking bepaalt de slijtvastheid en de kleurechtheid van de tegels. Ze zijn eenvoudig te verwerken.
 • Cement tegels. Deze tegels worden ook wel Portugese of Marokkaanse tegels genoemd. Ze worden in een bepaald patroon gelegd.

Wat is de prijs van de diverse soorten tegels

Wanneer jij kiest voor vloeren die zijn afgewerkt met tegels is het goed om te weten wat je ongeveer kwijt zal zijn voor die tegels voor je toilet of je badkamer. Dit zijn immers de ruimtes die het vaakste met tegels worden afgewerkt. We hebben de kosten voor je op een rijtje gezet.

Type tegels Gemiddelde prijs per vierkante meter Afmeting Prijsvoorbeeld van toilet met 1,5 vierkante meter tegels Prijsvoorbeeld van een badkamer met 20 vierkante meter tegels
Natuursteen Tussen 30 en 60 euro 30 bij 60 cm Tussen 50 en 100 euro Tussen 650 en 1200 euro
Keramisch Tussen 15 en 45 euro 30 bij 60 cm Tussen 24 en 70 euro Tussen 350 en 900 euro
Cement Tussen 50 en 100 euro 10 bij 10 cm Tussen 80 en 150 euro Tussen 1100 en 2000 euro

 

Waar moet je aan denken wanneer je tegels koopt

Op het moment dat je tegels gaat kopen bij de tegelspeciaalzaak of bij de bouwmarkt moet je altijd meer tegels kopen dan het totale oppervlak van je vloer. Er is immers altijd een snijverlies van 10 procent wanneer je de tegels gaat leggen. Dit snijverlies komt doordat de tegels bij de randen op maat moeten worden gemaakt. Voor een badkamer met 20 vierkante meter tegels zal je dus 22 vierkante meter tegels moeten kopen.

Waarvan is de prijs van een tegelvloer afhankelijk

De prijs van een tegelvloer is dus afhankelijk van het aantal vierkante meters tegels wat je koopt. Daarnaast is de prijs ook afhankelijk van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je in de tegelspeciaalzaak bent. We zetten die keuzes voor je op een rijtje.

 • Keuze 1: Natuursteen tegels. Natuursteen tegels zijn – de naam zegt het al – puur natuur. Ze zijn ieder op maat geslepen en zorgen voor een exclusieve uitstraling in jouw huis. Natuursteentegels hebben geen garantieperiode van een paar jaar; ze zullen een leven lang meegaan. Door het gebruik zullen natuursteentegels doorgaans niet lelijk worden; ze zullen met de jaren alleen maar mooier en doorleefder worden. De tegel kan heel kleine imperfecties bevatten omdat deze uit de natuur komt.
  Tegels van natuursteen zijn moeilijk te leggen, en doordat iedere tegel uniek is zijn ze ook wat duurder in de aanschaf. Het leggen van tegels van natuursteen moet je dan ook niet zelf doen; wanneer je wil investeren in een vloer van natuursteen laat je dit door de vakman doen.
  Veel voorkomende vormen natuursteen voor op je vloer zijn: leisteen, hardsteen, kalksteen, kwartsiet, graniet en marmer.
 • Keuze 2: Keramische tegels. Keramische tegels zijn eigenlijk aardewerk tegels. Ze zijn gebakken op een heel hoge temperatuur die tussen de 1000 en 1250 graden ligt. Een keramische tegel van goede kwaliteit is de meest duurzame en gebruiksvriendelijke vloer. Er zijn speciale minerale stoffen toegevoegd aan de keramische tegel om deze steviger te maken. De keramische tegels zijn uiterst bestendig tegen water doordat er een glazuurlaag op is aangebracht. De vloer die met keramische tegels is gelegd is iets kwetsbaarder dan een natuursteenvloer voor het ontstaan van butsen in de tegels wanneer er een tegel beschadigd raakt. In dat geval kan je de onderlaag zien. Het zijn tegels die eenvoudig te leggen zijn. Je zou dit eventueel ook nog zelf kunnen doen. Een keramische tegel zal zonder vloerverwarming redelijk snel koud aanvoelen.
 • Keuze 3: Cement tegels. Een buitenlands tintje aan je huis geven doe je met cement tegels. Je mag dan denken aan Portugese tegels, Marokkaanse tegels of mozaïek tegels. Deze tegels plaats je als accent in een vloer.

Handige bespaartips

Tegels aanschaffen is een flinke uitgave. Je zal er een leven lang plezier van hebben, maar het is toch goed om te weten hoe je kan besparen op deze uitgave. We geven je daarom een paar handige bespaartips.

 • Koop een restpartij. Wanneer je naar een outlet-shop gaat kan je kijken voor een restpartij vloertegels. Dit zijn vaak tegels van vooraanstaande merken, die tegen een lage prijs worden verkocht omdat het een restant is. Is deze partij groot genoeg voor jouw huis, dan is het een snelle besparing.
 • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Tegels kan je het beste laten leggen door de professionele tegelzetter. Heb jij je keuze voor een bepaalde tegel gemaakt, vraag dan vrijblijvend een aantal offertes op. Via onderstaande button doe je dit heel eenvoudig. Je bespaart direct tot 30 procent op de zetkosten van je tegelvloer.